CLARENCE FAMILY DAY CARE

This modest community project endeavours to balance civic presence with a scale and language appropriate to its associations with children.

The project grew from our client’s desire to extend an existing child care training facility to house new administrative offices and a toy lending library. The building evolved from an overlay of tight site constraints, neighbouring view lines, complex and specific briefing requirements, the need for strict cost controls, and the desire for an expressive architectural language.

The main façade is formed along the diagonal line of its triangular plan. It endeavours to connect the building through colour and form with its pre-school aged users, while sending a broader public message that, while the building is domestic in scale and construction it is a public facility, preforming a valuable civic role.

It is an exemplar in the value of good design. It demonstrates that functional, contextual and welcoming architecture can be achieved from a modest and realistic budget, an ever-present consideration for Tasmanian public projects.

 

YEAR COMPLETED
2005

AWARDS
2006 Royal Australian Institute of Architects - Tas. -
Award for Public Buildings

KEY COLLABORATORS
Builder: Bennett Construction
Structural / Hydraulics Engineer: Gandy + Roberts
Building Surveyor: Pitt + Sherry
Photography: Ray Joyce